Publicador de continguts


El Jardí Botànic de Palma comença a caminar amb dues ubicacions complementàries: Ses Cases del Retiro de Bellver i el parc de les Vies


17 / de setembre / 2024

Palma, 17 de setembre de 2024.- El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha presentat aquest dimarts les línies prioritàries del projecte del Jardí Botànic de Palma, una de les actuacions més importants i emblemàtiques d’aquesta legislatura, destinada a facilitar la transformació de Palma en un punt de referència de la Mediterrània com a ciutat verda i sostenible.

Acompanyat per la vicepresidenta de l’Associació per a la Defensa del Patrimoni de Mallorca, ARCA, Àngels Fermoselle, el primer regidor de Cort ha començat la seva intervenció destacant el paper desenvolupat per aquesta entitat en “la preservació del patrimoni de la nostra ciutat i de la nostra illa”, i ha elogiat “la seva tasca incansable, que s’ha caracteritzat sempre per l’equanimitat”.

ARCA ha prestat la seva col·laboració al govern municipal a l’hora de dur endavant aquesta proposta, un projecte que comptarà, igualment, amb les aportacions del teixit ciutadà i associatiu de Palma.

El batle ha continuat afirmant que el Jardí Botànic permetrà a la ciutat “consolidar la capitalitat que exerceix Palma com a territori compromès amb la cultura, la millora dels seus barris, la investigació científica i la lluita contra el canvi climàtic”.

El projecte, en el qual els responsables polítics i tècnics de Cort han fet feina intensament aquests mesos, amb el suport d’ARCA, preveurà dues ubicacions distintes que es complementaran recíprocament i s’aniran desenvolupant de manera més o manco simultània, amb la pretensió que el Jardí Botànic de Palma incorpori la flora de totes les regions de clima mediterrani que hi ha al món: la conca mediterrània, Califòrnia, el centre de Xile, el sud-oest d’Austràlia i el cap occidental de Sud-àfrica.

Dues ubicacions complementàries per al Jardí Botànic de Palma

La tria dels dos emplaçaments està plenament fonamentada en criteris tècnics i operatius.

1. SES CASES DEL RETIRO. Finca pública devora Bellver. Es completarà i explicarà el pinar mediterrani. Ara ja és destacable la seva qualitat ambiental, històrica i etnològica. Segons Martínez, el paisatge sobre el pinar i el castell de Bellver “constitueix un element que és necessari aprofitar al màxim, juntament amb la profusió de marges, parets de pedra i camins com a parts d’un conjunt que cal rehabilitar i preservar”.

Aquí es crearà el centre d’interpretació del pinar mediterrani en la seva qualitat d’ecosistema, establint una col·lecció d’aquesta mena de pi i el seu sotabosc arbustiu i herbaci adaptat a les condicions climàtiques mediterrànies. Es podrà complementar amb sales d’exposicions de botànica i altres elements biològics a més d’aula d’educació ambiental.

L’accés rodat ja es troba executat i el transport públic arriba a la zona. Per tant, la feina estarà centrada en la rehabilitació dels elements etnològics i les cases ja existents, a més de la millora ambiental i l’enriquiment amb espècies vegetals.

2. PARC DE LES VIES. En aquest emplaçament, s’ubicaria l’equipament científic i de difusió cultural que forma part del Jardí Botànic de Palma, així com el jardí amb representació botànica de totes les regions mediterrànies del món.

És una parcel·la de terra que limita al sud amb el pont de la Via de Cintura, al nord amb la rotonda de Son Fuster, amb una superfície aproximada d’uns 31.500 m², fet que suposa una dimensió més que apropiada per a aquest projecte.

El batle de Palma ha assenyalat que aquesta intervenció “suposarà un revulsiu absolutament positiu per la zona, aportant qualitat ambiental i ciutadana a un emplaçament ara castigat i residual”. La seva ubicació és privilegiada, ja que s’hi arriba caminant des de la plaça d’Espanya en només 20 minuts, gaudeix de transport públic i té connexió viària ja executada.

Segons Martínez Llabrés, “estam davant una històrica reivindicació ciutadana del parc de les Vies que, amb aquesta actuació, trobarà la resposta esperada”.

Concurs d’idees

A partir d’aquesta primera aproximació a les línies neuràlgiques del projecte del Jardí Botànic de Palma, la intenció de l’Ajuntament és convocar un concurs d’idees.

A l’espai de Ses Cases del Retiro es concedirà una gran rellevància a l’hora de dictaminar la decisió final a la proposta que es faci en matèria de manteniment i rehabilitació dels elements etnològics i les edificacions històriques.

Al parc de les Vies es puntuarà favorablement en el concurs d’idees un disseny que faciliti la creació d’espais amb distintes alçades i orientacions per a afavorir el desenvolupament de distintes espècies vegetals, així com la renaturalització del tram del torrent de na Bàrbara, que transcorre dins el jardí botànic, i l’aïllament acústic de l’entorn.

El batle ha incidit en el fet que el Jardí Botànic de Palma “ha de ser configurat com una àrea científica i també de projecció cultural i d’entreteniment per a captar un ampli ventall de públic, i, al respecte, ha d’acollir espais per a l’organització d’esdeveniments culturals i científics relacionats amb la botànica i ha d’oferir visites temàtiques guiades”.

L’Ajuntament de Palma vol comptar amb l’ajuda del Jardí Botànic de Sóller per a desenvolupar aquest projecte il·lusionant. És un model excel·lent, reconegut internacionalment, i la seva experiència serà una ajuda molt important.

Els pròxims pressuposts municipals ja inclouen partides econòmiques per a activar la creació del Jardí Botànic. El projecte de recuperació de Ses Cases del Retiro s’ha presentat a la convocatòria de 2024-25 de l’impost de turisme sostenible (ITS).

El Jardí Botànic de Palma ja és a l’agenda municipal.

 

Data darrera modificació: 18 de setembre de 2024