Publicador de continguts

Exposició Pioneres: Origen de l'esport femení a Espanya


Pioneres exposició

Exposició dissenyada per l'historiador Jorge García García i basada en la seva obra "El Origen del Deporte Femenino en España", per recuperar la memòria de totes aquelles dones que varen deixar de ser figures passives, aconseguint que la dona esportista es convertís en un signe de canvi, durant les quatre primeres dècades del segle XX.

L'Institut Municipal de l'Esport de l'Ajuntament de Palma, en el marc del programa Palmadona de Dona i Esport, presenta aquesta exposició dissenyada per l'historiador Jorge García García (Salamanca, 1981) i basada en la seva obra El origen del deporte femenino en España, avalada pel Consell Superior d'Esports. Al llarg d'aquesta exposició, com en la seva obra, es pretén recuperar la memòria històrica de totes aquelles dones que varen deixar de ser figures passives per a convertir-se en autèntics ídols de masses, aconseguint totes elles que la dona esportista es convertís en una icona, en un signe de canvi, durant les quatre primeres dècades del segle XX.
En un moment històric en el qual la dona estava aconseguint les primeres conquestes per al seu gènere, l'esport es va convertir en una manera d'ascens i, sobretot, en una manera de conquesta social de l'espai públic.
En 26 panells es mostra un resum d'una extensa recerca que pretén establir definitivament les bases de les pioneres espanyoles de l'esport.
L'evolució feta per les dones al llarg del segle XX en tots els àmbits, des del treball als estudis i la seva inserció en la societat, no hauria estat completa sense la presència femenina en els camps esportius, situació que encara avui no és esmentada ni per l'opinió pública ni per l'acadèmica. Hem de retrocedir al període històric de major progrés i modernització d'Espanya, el que abasta les vertiginoses dècades dels vint i els trenta del passat segle, per a situar la conquesta social de la dona a través de l'esport, conquesta que va convertir la dona esportista d'aquells anys en la figura més transgressora del moment, impulsant-la a l'àmbit públic i fomentant un canvi de mentalitat entre els homes amb una transformació considerable de l'imaginari visual de la dona. Tal iconografia, per sorprenent que sembli, va tenir en la premsa gràfica el seu principal mitjà de difusió. Per tant, es va fer visible, per a bé o per a mal, i suscità la indulgència o la crítica. Gràcies a aquest tractament de la premsa de l'època, s'han pogut recuperar milers d'articles esportius referents a diverses competicions, milers de fotografies, milers de noms d'esportistes... font de documentació que ha permès reconstruir els hàbits esportius de la ciutadania espanyola del període d'entreguerres i reconstruir la realitat sociocultural de l'esport femení.
Tota aquesta acumulació informativa ens fa reflexionar sobre la necessitat d'un respecte major a l'origen de l'esport femení que el rebut fins ara, maltractat i oblidat injustament, i amb aquesta exposició, primera en el seu gènere a Espanya, Palmadona vol homenatjar totes aquestes pioneres que, amb enormes dificultats i malgrat tot, varen establir les bases de la lluita i els assoliments d'avui dia.

Duració:

9 de maig de 2019

Dies: Diàriament
Horari: 09:49
Localitat: Palma

Data darrera modificació: 18 de maig de 2023